Pokreće Blogger.

Tvornica slatkiša #3 - Kuglof s čokoladnim mrvicama i limunom


Kada bih morala odgovoriti na pitanje koji mi je kolač najdraži od svih koje pečem, bio bi to upravo ovaj s čokoladnim mrvicama i limunom.

Upravo zato s vama želim podijeliti ovaj recept koji sam dobila prije dosta godina uz tepsiju, a iskazao se kao moj omiljeni. Sigurna sam da će vam se svidjeti! :)

Sastojci za kalup promjera oko 24 cm:
- 5 jaja (bjelanjak odvojen od žumanjka)
- 250 grama maslaca sobne temperature
- 225 grama šećera
- vrećica vanilin šećera
- kora 3/4 jednoga limuna (ako niste ljubitelj možete i manje)
-  500 grama glatkog brašna
- vrećica praška za pecivo
- 125 ml mlijeka
- nešto šećera u prahu za ukras

Vrijeme pečenja: 60-65 minuta
Temperatura pečenja: 175 Celzijevih stupnjeva

Najprije upalite pećnicu da se zagrije kako bi kolač odmah nakon pripreme mogli peći.
Odvojite bjelanjak od žumanjaka i prvo umutite bjelanjke u jednoj posudi dok ne poprime čvrstu konzistenciju (provjera: ako možete okrenuti naopako posudu s bjelanjcima bez da ispadnu, dovoljno je čvrsto). Ostavite tu posudu za strane za kasnije.
U drugu posudu stavite maslac i miksajte ga dok ne postane pjenast. Potom u maslac dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i koricu limuna i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Nakon što ste izvagali brašno u njega stavite prašak za pecivo i malo tu smjesu izmiješajte.
U smjesu žumanjaka, šećera itd. dodajte naizmjence malo brašna (koje je pomiješano s pecivom) i malo mlijeka i smiksajte. Potom dodajte trećinu snijega bjelanjaka (žlicom ili kuhačom) u smjesu i polagano promiješajte da ne ostanu grudice, ali pazite da ne miješate prejako kako ne bi izgubili prozračnost. Dodajte i ostatak bjelanjka, a potom umiješajte oprezno i čokoladne mrvice.
U prethodno podmazanu tepsiju (može biti i ona uobičajena za kuglof, moja je malo drukčija) ulijte tijesto, poravnajte ga i stavite ga peći.
Kada je kolač pečen, pričekajte da se malo ohladi u tepsiji te ga onda izvadite. Nakon što se ohladio možete ga posuti šećerom u prahu.

Varijacija na ovaj recept jer i mramorni kolač koji rado radim, jedina je razlika što nemate čokoladne mrvice, nego prvo ulijete 2/3 smjese u tepsiju, a u preostalu smjesu prvo umiješate 2-3 jušne žlice kakaa i onda tu smjesu stavite u tepsiju. Izbodete sve malo vilicom kako bi dobili lijep uzorak i to je to. :)






Kako vam se čini recept? Hoćete li ga isprobati? Volite li peči kolače? :)


Nema komentara